מטבחים עירונים הם מעניינים במיוחד. מטבח בדירה עירונית יכול להיחשד כפחות עסוק או נחוץ, נוכח שפע המסעדות, הברים והפיצריות השכונתיות. אך לא כך הדבר, גם בעיר נהנים לבשל במטבח, משפחות קטנות וגם גדולות או רווקים ורווקות תל אביבים – כולם שקועים בתרבות הקולינרית. מרכיבים איכותיים, תהליכים מורכבים, אירוח מוקפד או “נון שאלנט” – הכל הולך, כל עוד אוכל הוא מרכז החיים.
עם תרבות אוכל כה מפותחת המטבח הוא גם ללא ספק אחד החללים המתוחכמים ביותר בבית, וכולל פונקציות מגוונות של בישול והכנה עם פתרונות אחסון מגוונים לצרכים שונים: מקום למכונת קפה, טוחן קפה, אופה לחמים, תנורים מקצועיים, מקרר יינות, מקרר רגיל, מכונת גלידה ומה לא.
המטבח העכשווי הוא חלל מושקע מאד. באופן יחסי ולעיתים מפתיע הוא גדול ביחס לשטח הדירה. מותקן בו הארון המורכב ביותר בבית, מגירות נשלפות, פרזול מתוחכם, חזיתות נפתחות בקלפות ושאר פטנטים ואלמנטים מתחדשים. הוא מתוכנן הן ברמת ארגונומיה ונוחות שימוש והן ברמה האסתטית. הוא מקום של יצירה, בילוי, בישול ואכילה. מקום לארח בו חברה לקפה, משפחה לסעודה, מקום להכין בו שיעורי בית, לשבת עם המחשב הנייד ושלל עיסוקים שונים. המטבח הוא המקום החם והחושני של הבית, מקום של טעם וריח, הוא המקום שבו ניתן להביע את הטיפול, האהבה והאכפתיות של בני המשפחה זה לזה.
“אנחנו בקבוצת יושפה מאמינים בתפיסת עולם המייחסת לאדריכלות חשיבות רבה, כך שלמעשה אנחנו ‘נכנסים’ למטבח עוד הרבה לפני חברות המטבחים או המעצבים שבעלי הבית בוחרים”, אומר שרון יושפה, מנכ”ל ובעלים בחברה, ומוסיף “המודעות למקום שהמטבח תופס היום בחיי הבית היא מה שמנחה אותנו ואת האדריכלים שאנו עובדים איתם. חשוב לנו להקצות למטבח שטח שיוכל להכיל בנוחות את כל מה שמטבח עכשווי כולל וצריך. כך אנחנו מוודאים שהוא יאפשר לשלב בשטחו כמות ‘נדיבה’ של מקומות אחסון ולמקם את הפונקציות הנדרשות בצורה נוחה וקלה לשימוש. באותה מידה של הקפדה אנחנו בוחרים את חברות המטבחים; בודקים לעומק את המפרטים שהן מציעות ומקצים לכך תקציבים ראויים”.
הטעם הטוב מתחיל כבר בשלבים הראשונים של התכנון. יצאנו להכיר ולהתרשם ממטבחים מתוכננים, ממטבחים אשר נמסרו בפועל, ולשמוע דיירים שנהנים מהמטבח החדש. קדימה, מוזמנים לטעום:
א’ (השם שמור במערכת) מעצבת פנים, מתגוררת עם משפחתה בבניין בן שש עשרה דירות בתל אביב, שעבר הריסה ובנייה מחדש. “היינו צריכים לבחור יזם, ובמפגש עם קבוצת יושפה זיהינו את הממד האנושי שהיה חשוב לנו. מבחינתנו, זה הוכיח את עצמו לכל אורך הדרך, ובפרט עם כל השינויים שביצענו בדירה. השינויים נבעו מהעדפות פרטיות שלנו ולא מסטנדרט האיכות שהוצע, כי כל הדירות יפות מאד ‘ועובדות’ טוב מבחינת התוכנית: תנועה וזרימה נכונה, שהם הפרמטרים החשובים ביותר בחלל מגורים”.
המטבח הוא אזור חשוב מאד עבור א’, שהגדילה את שטחו על חשבון ביטול חלל חדר, כך שהוא נמתח כציר ארוך עד לפינת האוכל. “למרות שהציעו לנו בחירה בין שתי חברות מטבחים, התלבטתי לגבי נגר פרטי כי ידעתי בדיוק מה אני רוצה. בחברה זרמו איתי, אבל בסופו של דבר כן בחרתי – בחברת המטבחים schuller שהייתה אחד משני הספקים שהוצעו במסגרת הפרויקט. הייתה לי חוויה מצוינת, ‘שהרגישה’ כמו קשר עם נגר שמייצר לנו מטבח בהזמנה אישית, איפשרו לי להגיש תכנית שונה מהמוצע ללא תוספת עלויות על נקודות חשמל למשל, והדבר היחיד שהתבקשתי זה להקפיד על לוח הזמנים בהגשת התכנית שלי”.
לנו, לדוגמה, הייתה התלבטות קשה בקשר לריצוף. רצינו שיש והיינו אפילו מוכנים להנמיך את הריצוף לטובת התקנתו, אבל שרון [יושפה, בעלים ומנכ”ל] טען שזה צעד לא נכון מבחינת אחריות עתידית ונימק את הטענה שלו בצורה הגיונית ששכנעה אותנו. ידענו שגם כשהתשובה היא שלילית היא אכפתית ומנומקת מבחינה טכנית ולא נובעת מחוסר נכונות לסייע”.
עיצוב המטבח של א’ משלב חזיתות זכוכית מט חלבית עם מסגרות אלומיניום המייצרות גריד אופקי, ומשטח אבן קיסר מעודן במופע משויש, שעולה ומחפה גם את הקיר שמעליו. “כשהחזיתות הגיעו”, היא מספרת, “הסתבר שהמסגרות שחורות ולא בצבע אלומיניום כפי שהוזמנו. התגובה גם של קבוצת יושפה וגם של חברת schuller רק הוכיחה את מידת המקצועיות הגבוהה שלהם. פשוט אמרו לי ‘זו טעות, וזה יטופל’, וגם הבטיחו שלא ייגרם עיכוב בגלל השינוי”. עם זאת, למרות הנכונות המיידית להחלפה, בסופו של דבר החליטה א’ להישאר עם המסגרות השחורות, שמדגישות את הגריד האופקי ומקנות לו מופע אנין.
לצד משטחי העבודה וההנחה, עיצוב המטבח שילב גם יחידת אי בצורת L, וכמטבח פעיל “שעובד” יש בו חללי אחסון רבים ושטח נרחב דיו להכיל שני מקררים, שאחד מהם גדול מהרגיל עם 3 דלתות. “התוצאה עלתה על התכנון”, אומרת א’, “המופע האסתטי של המטבח מזמין מאד, הוא פרקטי מאד לשימוש ומשרת אותנו מצוין. כשבחרנו את החברה נסמכנו על ‘תחושות בטן’, והן התבררו לנו כמוצלחות ביותר. נעים לי לתת את הפידבקים האלה שהם לגמרי בזכות ולא בחסד”.
מלי מיידן, דיירת באותו בניין של א’, רכשה את הדירה “על הנייר, עוד הרבה לפני קבלת ההיתר”, כדבריה. “כשהגיע שלב תכנון המטבח, ידעתי בדיוק מה אני רוצה. אנחנו בית שמארח הרבה, ורציתי שהחלל יהיה מרווח ופתוח, ושאזור המטבח יכיל הרבה מקומות אחסון וגם יחידת אי”. לצורך זה בוטל חדר שהיה סמוך לכניסה, תוך יצירת מרחב פתוח, הכולל את מבואת הכניסה, המטבח, פינת האוכל והסלון. עיצוב אזור המטבח הופקד בידיה של האדריכלית ענת וילדר, וביצועו בידי נגר פרטי. “למרות האפשרויות הטובות שהעמידו בפנינו, ידעתי שהתכנון שרציתי חורג מהסטנדרטים המקובלים בחברות מטבחים, ולכן במקרה שלנו ביצוע ‘custom made’ היה נכון יותר. קיבלנו מהחברה זיכוי וזכינו במלוא ההבנה והתמיכה בהחלטה. הגשנו את תכניות המטבח כך שבעת הבנייה נקודות החשמל והמים הותאמו על פיהן, וכל בעלי המקצוע שהיו מעורבים בביצוע היו מקצועיים מאד ואדיבים מאד”.
את תכנון דירת הגן, השוכנת בקומת הקרקע של בניין שעבר תמ”א – פינוי והריסה בהרצליה, ביצעה עבור הדיירים האדריכלית נחמה קרמס. המטבח, ששטחו מלבני וארוך, ממוקם בחלל מגורים המאופיין בתצורת האות L, כשצדו האחד פתוח כלפי פינת האוכל, ומהשני ישנה יציאה לגינה. “עבדנו עם חברת המטבחים שהציע היזם, המפרט שלה היה איכותי מאד והחוויה הייתה טובה מאד. הגשתי להם תכנית מוגמרת והם ביצעו אותה במלוא הנכונות והדיוק”, אומרת קרמס, על המטבח שעיצובו משלב חזיתות צבע בתנור לבנות עם מסגרת תוחמת, ועץ טבעי ביחידות פתוחות.
“באחת הדפנות משטח הארון התחתון ‘נפגש’ עם קיר חיצוני בו ממוקמים הדלת וחלון. היות והם “מתנקזים”/נפתחים לשטח קטן נדרשה התערבות של יושפה כדי לפתור זאת ונענינו במלוא הנכונות”, מספרת קרמס, ומציינת מקרה נוסף הממחיש את ההיענות והנכונות של החברה לבוא לקראת הדיירים. “אחרי שכבר התקבל היתר בנייה ביקשתי לשלב חלונות בקיר אטום באחד מחלל הבית, מה שדורש הגשת תכנית שינויים לעירייה, וגם כאן החברה הוכיחה נכונות מלאה לבצע את השינוי. זה כלל לא מובן מאליו ובעיקר מלמד על ההתייחסות המחויבת לשביעות רצון הדיירים”.
אלה חברות ותיקות ועתירות ניסיון, שנותנות שירות אמין ובעלות יחסי אנוש טובים. הן שותפות לתפיסתנו שהמטבח הוא מרכז חיי הבית, והדבר בא לידי ביטוי בתרגום ערכי הפונקציונאליות והאיכות לשפת עיצוב עכשווית העומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר. חברות DADA ו-Schuller מחויבות לשמירה על איכות הסביבה, והמטבחים שהן מייצרות מאפשרים התאמה אישית ומעוצבים באהבה תוך שימוש בחומרים משובחים ושילוב פתרונות מתקדמים לנוחות המשתמשים.
חברת Schuller נחשבת לאחת מבין חמש יצרניות המטבחים המובילות בעולם, והמטבחים מבית החברה משלבים לא פעם טכנולוגיות שמקדימות את זמנן, ויוצרים שילוב מנצח של איכות ואסתטיקה. מטבחי DADA מיוצגים בישראל על ידי טולמנ’ס, הבית למותגי העל בתחומי העיצוב והריהוט. המטבחים מוצגים בוילה בלב שכונת מגורים, בסביבה ביתית, ומאפשרים לקהל הלקוחות והאדריכלים להרגיש את המטבחים כמו בחיים עצמם. כך, המטבחים בהם ביקרנו אמנם שונים זה מזה בעיצובם ובנראות שלהם, אך אין ספק שהם חולקים את אותה איכות גבוהה ובלתי מתפשרת של חברה שחותרת לספק לדייריה מענה מיטבי ומשכילה ליישם זאת.