בקבוצת יושפה אין פשרות באדריכלות, היזמים מכירים בערכו של תכנון אדריכלי איכותי ומאמינים בתקשורת טובה עם האדריכלים האמונים על יצירתו כערך בלתי נפרד מתפיסת עולם החותרת למצוינות. מייסדי ומנכ"לי החברה, שרון ואורן יושפה, בניו של האדריכל יואל יושפה, ינקו לאורך כל ילדותם את ערכי התכנון והאסתטיקה, כך שההבנה המקצועית שלהם יחד עם המחויבות הבלתי מתפשרת לאיכות הביאו לבחירתם של צמרת האדריכלים לתכנון הפרויקטים, ובכך לתרגם את חזון הקבוצה למציאות יום יומית עבור הדיירים.
התוכניות הן חכמות וניצול השטח מתוכנן בקפידה. מעבר לערך האדריכלי יש התייחסות למעברים, לאחסון, להקשרים בין החדרים, למערכות, לפתחים, לפרטים ולחומרי גמר. התוצאה היא פרויקטים יפים ואטרקטיביים יותר, פונקציונליים יותר למי שחי בדירה, ערך כלכלי רב יותר לדירות – ובאופן כללי חוויית מגורים וחוויה אסטטית מוקפדת. בשיחה שערכנו עם צמרת האדריכלים המובילים את הפרויקטים של קבוצת יושפה, ביקשנו להכיר ולהתוודע אל תיק העבודות שלהם, אל תפיסת עולמם ולשמוע אנקדוטה אחת, או מחשבה ביחס לאחד מהפרויקטים שלהם, מוזמנים להכיר.
אדר סקר, בוגר תואר ראשון באדריכלות בבצלאל, ותואר שני בעיצוב עירוני באוניברסיטת הארוורד. זוכה פרס רכטר לתכנון לשנת 2005 ומייסד המשרדים "סקורקא אדריכלים" ו"פלטפורמה העירונית". תכנן והוביל מספר רב של פרויקטים בתל אביב וברחבי המדינה. מזה 15 שנה מוביל בתל אביב ובשיתוף עם העירייה תהליכי התחדשות עירונית ומדיניות.
סקר, שקשריו עם קבוצת יושפה הניבו עד היום מעל לעשרה פרויקטים של התחדשות עירונית במרכז תל אביב, מדגיש את המקצועיות בתהליך העבודה, "מאז שהחברה הוקמה והחלה לפעול בתחום הייזום והבנייה, היא נמצאת כל הזמן בעלייה. ערכיה לא 'מתקהים', והמבט תמיד 'מסתכל' על הדברים דרך פריזמה של מצוינות". סקר, שעיסוקו מתמקד בעיר ובעירוניות עכשווית, מפרט, "בתכנון שעוסק בהתחדשות עירונית יש לא מעט אילוצים ומורכבויות, והתפיסה של החברה, שמכבדת את ההיבט האדריכלי ויודעת להכיר בערכו של תכנון יצירתי ואיכותי, מגבה את האדריכל. 'משחררת' אותו לקדם את שביקש ליצור".
"במהלך ביצוע פרויקט סמאטס 13 בצפון הישן של תל אביב" הוא מספר, "התברר שהחיפוי בגון שנכלל במפרט חסר, והיה צורך למצוא לו חלופה. הדבר הקל היה למצוא חלופה דומה, אבל בחברה לא היססו לחפש אחר חלופה 'שתהיה הכי מדויקת' למרות שעלותה הייתה גבוהה יותר. נכון שמופעו של המבנה שודרג בעקבות זאת, אבל הצעד הזה בעיקר מוכיח את חוסר ההתפשרות בכל הקשור לדיוק במפרט האדריכלי כדרך להשגת תוצר איכותי".
אורית מילבאואר, אדריכלית. משרד מילבאואר אדריכלים מתמחה במגוון תחומי האדריכלות ומתכנן פרויקטים כמו: מעונות סטודנטים, דיור בר השגה, מתחמי פינוי בינוי והתחדשות עירונית, מבני ציבור, בנייני מגורים, מבנים לשימור ותכניות בניין ערים (תב"ע). המשרד, שמוביל פרויקטים רבים של התחדשות עירונית, הוקם בשנת 1998 ע"י אדריכלית אורית מילבואר-אייל. מילבואר-אייל בעלת תואר מוסמך בלימודי אדריכלות ובינוי ערים מהטכניון בהצטיינות, וזוכת פרס רכטר.
אורית: "הפרויקט הראשון שתכננתי לחברה היה בניין שנבנה במסגרת פינוי בינוי ברמת גן. בהמשך, תכננתי בעבור קבוצת יושפה פרויקטים נוספים בתל אביב. מפרויקט לפרויקט נוכחתי לראות איך הקבוצה מאתגרת את עצמה עוד ועוד, חושבת קדימה ומבינה לעומק את חשיבות ההשקעה בתכנון כערובה לאיכות המובחרת אליה היא חותרת. אם אומרים שבין פרויקט אחד לפרויקט אחר האנשים עושים את ההבדל, זה בהחלט נכון לגבי קבוצת יושפה, שאנשיה קשובים ומקצועיים, שואפים לאדריכלות טובה – אסתטית, פונקציונאלית ותחזוקתית, ומעורבים בכל פרטי הפרויקטים. התקשורת איתם ברורה, פשוטה במובן הכי טוב של המילה ומתנהלת בגובה העיניים. מעבר למקצועיות, להשקעה ולנכונות, הדיאלוג עם החברה מתנהל בהגינות ובאמינות גבוהה, וכאדריכלית אני יכולה לומר שזה נעים מאד גם ברמה האישית-אנושית".
"לתכנן חווית מגורים בבניין בוטיק יוקרתי ברחוב שקט המרוחק כמה צעדים מהבוטיקים, הגלריות, ובתי הקפה של כיכר המדינה, הוא אתגר לכל אדריכל" מספרת מילבואר-אייל, "כשהמטרה היא לשלב את הבניין בהרמוניה מלאה במרקם העירוני והסביבתי, תוך תשומת הלב לפרטים הקטנים והגדולים בכל היבט של התכנון, הבניה והגימור. מהמעטפת החיצונית, דרך החלל הציבורי ועד פנים הדירות המאופיין בתכנון חכם ובחללים שטופי אור ואויר".
יואב תשובה, אדריכל. "כבעלים של סטודיו תשובה, יש לי היכרות 'כפולה' עם קבוצת יושפה; הן כאדריכל שעובד עימה והן כלקוח שמתגורר בבניין שנבנה על ידה ותוכנן על ידי. האכפתיות והמקצועיות שהחברה גילתה בשלב מפגשי השיווק עם הדיירים, הצליחו לשכנע אותם. אורן ושרון, הבעלים, מעורבים בכל פרט ועם הרקע שהם מביאים מהבית כבנים של אדריכל יש להם הערכה רבה לאסתטיקה והם מיטיבים להבין היבטים אדריכליים-אסתטיים. ההתייחסות המעריכה שלהם לאדריכלות, מעניקה למתכננים מרחב פעולה בתוך התנאים הלא פשוטים שכרוכים בהקמה וניהול של פרויקט, וזה לא מובן מאליו. כאדריכלים אנחנו יודעים לקחת את מרחב הפעולה הזה, אבל צריך שיהיה גם מי שיאפשר אותו, ואת 'היד המאפשרת' אני מוצא בשיתוף הפעולה עם הקבוצה" אומר תשובה.
תשובה מספר על תהליך העבודה כולו כעל חוויה טובה, "הן בדרך המכבדת בה התהליך הלא תמיד פשוט מתנהל, הן במקצועיות, והן בנכונות לבוא לקראת האדריכל. באופן אישי אני יכול לספר על פרויקט שתכננתי, בו שילבתי חיפוי של המעטפת בתריסי אלומיניום דמויי עץ. מדובר באלמנט לא פשוט להשגה שגם עלותו גבוהה, אך בחברה לא חסכו כל מאמץ לאתר ספק בינלאומי כדי לממש את התכנית".
"הארכיטקטורה שלנו מונעת מהרצון שלנו ליצור סביבות חיים טובות יותר, מבנים מרגשים, חצרות שנעים לשהות בהן ולהיזכר בהן. הציפוף העירוני הוא הכרח, בעיקר בארץ שלנו, אנו רואים בו הזדמנות ליצירת מבנים טובים יותר, מקומות עשירים בפעילויות, במפגשים ובחוויות."
ברק צפור, אדריכל. משרד צפור אדריכלים הוקם בתחילת שנות השישים על ידי אדריכל גרשון צפור ז"ל. המשרד עסק בעיקר בפרויקטים ציבוריים – בתי חולים, אוניברסיטאות, שכונות מגורים וכדומה. כיום המשרד מנוהל על ידי אדריכל ברק צפור, בנו של גרשון צפור ד"ל, והדגש הוא על התחדשות עירונית, תכנון ערים ובניה למגורים. המשרד חרט על דגלו את נושא האיכות והמצוינות ומביא את הסטנדרטים של בניה ציבורית איכותית אל עולם הבניה למגורים.
"אני אוהב לעבוד, וקבוצת יושפה מספקת לאדריכלים עימם היא עובדת את המרחב שנדרש לכך. עיקר העיסוק שלי הוא בבינוי ערים, בעירוניות חדשה ובבנייה ציבורית, ואלו הם גם התחומים שבהם החברה מוצאת עניין ושאליהם היא מרבה להפנות את פעילותה. מעבר לכך, אני בן של אדריכל וגם אורן ושרון הם בנים של אדריכל, כך שגם בזה אנחנו חולקים משהו משותף; באנו מבתים שדיברו את אותה השפה".
צפור מדבר על המודעות של החברה לכך שכל פרויקט הוא תלוי קונטקסט ועומד לגופו, ובדומה לאדריכל תשובה מציין את האכפתיות הרבה שמאפיינת את פעילותה, "הם שואפים להגיע לאיכות הכי טובה שאפשר, ומעניקים תשומת לב לכל פרט שנכרך בפרויקט, קטן כגדול. המושג מצוינות הוא מבחינתם ערך מוביל וקיים, לא רק מילה בעלמא".
עדי וניר צרפתי, אדריכלים.
עדי וניר צרפתי החלו לשתף פעולה עם החברה רק בשנה שעברה, אך לדבריהם כבר עמדו על הייחוד שלה בגישה המשלבת מקצועיות גבוהה עם התייחסות אנושית חמה. "אחד הדברים המהותיים מאד בעבורנו כמתכננים הוא הממד האנושי, ורגישות לבעלי האתר ולתנאיו. לכן, כל פרויקט כרוך מבחינתנו בניתוח מעמיק של נתוני המצב הקיים כדי להבין את כל מרכיבי התוכן שנקשרים אליו. מדובר בתהליך שאולי דורש הרבה תשומות וזמן, אך בסופו של יום מיתרגם לתכנון מהודק, ובקבוצת יושפה מצאנו הבנה מלאה לכך. השיח הטוב והשקיפות החפה 'ממניירות' מסייעים לממש את התכנון במלואו, וכך גם הטיפול הממוקד, הסדר והארגון. ככלל, הדרך שעוברים פרויקטים משלב בדיקת ההיתכנות ועד השלמתם לא פעם מפותלת ומתארכת, וככזו מצריכה גמישות וסבלנות שהן בד"כ נדירות בנוף הבנייה, אבל מאפיינות את הקבוצה. החשיבות שמקבל ההיבט האדריכלי נותנת לנו מרחב לחשיבה ולטוויית קונספט מתאים, וגם את הזמן הנדרש לפתח פרטים יוצאי דופן. זוהי התייחסות שמעמיקה את השיח ומדייקת אותו, ויותר מכל מעידה על חשיבה שמבינה לעומק את כל מרכיבי 'הפאזל'." "אנו מתכננים ומעצבים עבור אנשים".
אדריכל אלדד לב.
אלדד לב, בעלים משותף במשרד זית לב אדריכלים, מספר "הכרתי חברה שמתנהלת ברמה מקצועית גבוהה; הן ביסודיות ובירידה לפרטים, הן במעורבות, והן בבקרה תמידית שתכליתה לוודא שכל המוצג לדיירים מבוסס, מדויק ובר יישום. אדריכל הוא אדם שיוצר, ויושפה, שמחפשת חשיבה יצירתית עם ערך מוסף, מכירה באיכות היצירתית הזו, מכבדת אותה ונותנת לה מקום. לשיטתי, התייחסות כזו דורשת בגרות, והיא ניכרת בכל מהלכי הפעילות של החברה; בהבנה שהאיכות והאמינות הם הכלי החשוב ביותר שלה".
ארז אלה, אדריכל. ארז אלה עדיין לא השלים תכנון בעבור הקבוצה, אך לדבריו כבר מצפה לשיתוף הפעולה מעצם השיח הפורה שהוא מקיים עמה בימים אלה. עם רזומה שכולל עבודה במשרדים מובילים בעולם – OMA בהולנד, ו-REX בניו יורק, אלה הוא היום בעליו של HQ אדריכלים, שפעילותו התכנונית משלבת מחקר רב: "המציאות המשתנה בה אנחנו חיים מציבה אתגרים אדירים, ובכלל זה בזירת התכנון האדריכלי, שמזמנת קרקע פורייה לחדשנות; מקום לרעיונות שמאתגרים מוסכמות ומביאים עימם פתרונות תכנון חדשים, ערכיים ואיכותיים, שיש בידם להשפיע על היבטים חברתיים ותרבותיים. בתוך כך, תפקידו של האדריכל היום הוא להוביל, להוכיח את עצמו ולגלות אחריות, ובדיאלוג המתקיים עם החברה מצאתי 'פרטנרים' שחולקים עם המשרד שלנו ערכים משותפים. מצאתי אנשים מקצועיים עם פתיחות מחשבתית והבנה עמוקה 'ואמיתית' לגבי חשיבותה של אדריכלות ערכית ואיכותית. הם 'הולכים' איתי, נותנים לי את הפריווילגיה לחקור, ושותפים מלאים לרעיון של קידום רעיונות חדשניים והתאמתם לרוח הזמן".
ככזה, תחום ההתחדשות העירונית הוא תחום פעילות מאתגר, הדורש מהעוסקים בו הבנה מושכלת של מהותו, כפי שבא לידי ביטוי בקבוצת יושפה. הרעיון העומד בבסיס פעילותה של הקבוצה ומנחה אותה הוא שימת דגש על איכות אדריכלית; ההבנה החד משמעית היא שאדריכלות טובה מייצרת פרויקטים טובים, המעניקים לדיירים, קיימים וחדשים, חוויית מגורים איכותית, פונקציונאלית ואסתטית, ומעצימים את ערכן הכלכלי של הדירות.
בסדר יום ששם דגש על איכות התכנון האדריכלי וחותר למצוינות ללא פשרות, מדגישים בקבוצה גם את התקשורת הטובה ושביעות הרצון של כלל המעורבים בפרויקטים, גורמים מקצועיים ומשתמשים, כערך בלתי נפרד מתפיסת האיכות. "תקשורת טובה ורוח חיובית הם לדידנו מוטו – הדרך הנכונה והיחידה להתנהל", אומר עומר בוני, סמנכ"ל הפיתוח העסקי בקבוצת יושפה, בהתייחסו לזירת הפעילות המורכבת בה הם פועלים. "זו זירה שחשופה לתחרות רבה ולמציאות כלכלית מאתגרת, וככזו נדרשת לא פעם לעמת היבטים פיננסיים עם היבטים בירוקרטים והיבטי תכנון מקצועיים".
הדברים אינם פשוטים, אך כפי שעולה מדברי אדריכלים עימם שוחחנו, בקבוצת יושפה פיצחו את הנוסחה; ההבנה המקצועית והמחויבות הבלתי מתפשרת לאיכות הפרויקטים, לאדריכלים שנבחרו לייצר אותה, ויותר מכל לדיירים שבחרו בחברה- עושות את שלהן בתרגום החזון למציאות בנויה.